zondag 25 oktober 2015

Lief voor elkaar


Elke keer als ik kinderen in de opvang heb verbaas ik mij altijd over de automatische omgang van de kinderen onderling. In onze opvang is ook een jongen met Downsyndroom. Inmiddels al 8 jaar en ook zo lang al bij ons. Tijdens zijn opgroeien bij Jokidoki heeft hij al heel wat kinderen zien komen en gaan. Doordat D met sommige dingen wat beperkt is, gaan dingen zoals zingen niet zo snel. Ook het spelen en voorlezen en reageren van D heeft soms wat tijd nodig. Als de kinderen spelen terwijl D er nog niet is, spelen ze hun eigen tempo en af en toe op adhd tempo. Zodra D thuis komt van school, wordt automatisch het tempo aangepast! Hij wordt altijd met een groot onthaal begroet en krijgt van alle kinderen een aai over zijn bol. Hij ontvangt dit met een grote glimlach! Elke vooruitgang die de kinderen bij hem zien wordt ondersteunt met een groot applaus. Op dit moment zijn er nieuwe kleine dreumesen in de opvang. Die tijgeren tussen het speelgoed. D vindt dit super gezellig en geeft hun regelmatig een kus op hun bolletje. Vol verwondering kijken ze D dan aan en geven een glimlach terug. Heerlijk om dit allemaal te zien gebeuren.

Onderling wordt naast het proberen af te pakken van speelgoed....;) ook veel speelgoed naar elkaar toe gebracht en gedeeld. Er wordt heerlijk samen gespeeld en met elkaar overlegt of er met ander speelgoed gespeeld kan worden. Regel hier is namelijk dat je eerst alles opruimt voordat je met ander speelgoed gaat spelen. Soms is dat een beetje moeilijk. Soms is het natuurlijk ook heel leuk om speelgoed te combineren. Dat is eigenlijk ook altijd wel goed. De kinderen weten heel goed waar en in welke bak het speelgoed weer opgeruimd moet worden. De kinderen die hier al wat langer zijn en dus heel goed weten hoe alles hier werkt, regelen dit altijd wel even... "ik doe dat wel hoor, ik weet dat hè, ik kan al goed opruimen"

Ook als er wat wordt gedronken en gegeten wordt er altijd om elkaar gedacht. zodat niemand vergeten wordt of overgeslagen. Ook voor de kinderen die dan op school zitten of nog moeten komen, omdat hun ouders pas 's middags hoeven te werken, wordt er wat bewaard, want anders is het zielig en vooral niet eerlijk!
Als onze eigen kinderen uit school komen weten ze dat ze hun goed in de gaten moeten houden, dan is er altijd wat te halen uit de keuken.... en met een boevenkop en een grote glimlach en met ondeugende ogen komen ze dan altijd de keuken weer uit. Wetende dat ze niet in de keuken mogen komen en dus op het randje hebben gestaan van het toegestane, dat ze iets lekkers hebben gekregen terwijl we net fruit hebben gegeten.... oeoeoeoeoe.... altijd een spannend moment. Wat ik uiteraard mee speel met,.... wat heb je daar? van wie heb je dat gekregen? oooooohhhhhh boefje..... was je in de keuken? natuurlijk worden mijn kinderen verraden en wordt er gauw gezegd, maar dat mocht wel hè Jolanda? Want we hebben heel goed ons broodje opgegeten en fruit gegeten vandaag...... Zodra onze kinderen thuis zijn en zitten hebben ze ook kinderen op schoot. Even lekker bijkletsen of gewoon even knuffelen. Heerlijke momenten!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten